POVEȘTI ÎN RAMĂ. Ipostaze ale nemuririi în 3 basme românești este primul episod al unui proiect care încearcă să ne readucă aminte de texte pe care le-am uitat prea ușor, în imagini care nu se uită la fel de ușor.
Ilustrațiile inedite ale Ștefanei Mărmureanu ne invită să revedem cu ochi de adult trei dintre basmele copilăriei – Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, Făt-Frumos din Lacrimă și Ivan Turbincă – dintr-o perspectivă nouă: să urmărim eroii cum câștigă, sau pierd, pariul cu moartea. Ilustrații care îi permit privitorului să interpreteze, să completeze, să critice. Trei propuneri complexe, la fel ca situațiile celor trei eroi.
Joi, 8 noiembrie, la ora 18.30, va avea loc vernisajul expoziției POVEȘTI ÎN RAMĂ. Ipostaze ale nemuririi în trei basme românești semnată de Ștefana Mărmureanu.
Evenimentul va avea loc la Muzeul Național al Literaturii din București (strada Nicolae Crețulescu 8), iar expoziția va putea fi vizitată în perioada 8-25 noiembrie 2018 (accesul este gratuit pe toată perioada).
La vernisaj vor vorbi despre lucrările expuse și despre proiectul POVEȘTI ÎN RAMĂ:
Sălile muzeului vor găzdui desene realizate în tehnică mixtă, toate inspirate de trei dintre cele mai cunoscute basme românești, publicate aproximativ în aceeași perioadă, cu aproape 150 de ani în urmă: Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte de Petre Ispirescu (1872), Făt frumos din Lacrimă de Mihai Eminescu (1870) și Ivan Turbincă de Ion Creangă (1878).
Citim basmele, dar le și vedem. Poate mai mult le vedem. Eroii, încleștările, deznodămintele. Dar de ce nu și trecerea timpului, sau trecerea pe lângă moarte, sau nemurirea? Ilustrațiile inedite ale Ștefanei Mărmureanu ne invită să revedem cu ochi de adult trei dintre basmele copilăriei, să privim eroii cum câștigă, sau pierd, pariul cu moartea.
Aceste ilustrații îi permit privitorului să interpreteze, să completeze, să critice. Trei propuneri complexe, la fel ca situațiile celor trei eroi. POVEȘTI ÎN RAMĂ – un proiect care ne readuce în atenție texte pe lângă care trecem prea ușor, în imagini care nu se uită la fel de ușor.