România, 1965, 83’
Regia: Ion Popescu-Gopo
Scenariul: Ion Popescu-Gopo, adaptare după Ion Creangă
Imaginea: Grigore Ionescu
Muzica: Dumitru Capoianu
Decoruri și costume: Ion Oroveanu
Cu: Florin Piersic, Cristea Avram, Irina Petrescu, Puiu Călinescu
Filmul regizat de Ion Popescu-Gopo după propriul scenariu este o adaptare liberă, pe structura „basmului în basm,” a textului lui Ion Creangă. Desprinderea majoră față de textul inițial o constituie modul de reprezentare a eroului principal, care devine un personaj indecis și fricos, și opțiunea regizorului de a-și pune eroul să joace în propriul basm, așadar unul cu final cunoscut. Textul lui Creangă suferă tăieri, adăugiri și modificări, dar ce nu lipsește nici o clipă este umorul. Chiar dacă puțin diferit.
Apreciat în special pentru fantezia și originalitatea abordării lui Gopo, filmul se remarcă și prin rafinamentul imaginii (semnată de Grigore Ionescu) și complexitatea scenografiei (realizată de Ion Oroveanu). O surpriză pentru adulți și copii deopotrivă.
Elevi participanți:
Vlad Mustățea, David Blaga, Noemi Giuglea, Eva Nagâț, Simona Ionașcu, Ioana Andrei, Sara Tocaciu, Ilinca Popp, Alexandra Ciutacu, Alesandra Pleșa, Ariana Cojocărescu, Cătălina Lazăr, Theodora Stănescu, Gabriel Radu, Rareș Pendus, Ariana Moradi, Serafim Rogoti, Petru Catană-Negreanu, Milan Toaipă, Iasmin Miliță, Margarita Samsi, Maria Drugă, Maria Roșu, Mara Condurache, Andrada Georgescu, Ioana Grosu, Ana Șerb, Mălina Cotorobai
România, 1969, 93’
Regia: Elisabeta Bostan
Scenariul: Elisabeta Bostan, adaptare după basmul cules de Petre Ispirescu
Imaginea: Julius Druckmann
Muzica: Temistocle Popa
Cu: Mircea Breazu, Emanoil Petruț, Anna Széles
O adaptare care se îndepărtează substanțial de textul original, cu opțiuni neașteptate, o combinație de motive preluate din numeroase alte basme populare și un final care, comparat cu originalul, este de-a dreptul happy-end.
Amintind pe alocuri de musical, cu butaforie și mișcare scenică împrumutate mai degrabă din teatru, varianta Elisabetei Bostan propune, în definitiv, mai multe povești într-un singur basm cinematografic extrem de atrăgător vizual.
Silviu Angelescu este profesor universitar de etnologie și folclor şi cercetător principal la Institutul de Istoria Artei “G. Oprescu” al Academiei Române. A publicat volumele de autor Portretul literar (1985), Mitul şi literatura (1995, 1999), Legenda (1985, 2008), Calpuzanii (1988, 1999) și monografia Petre Georgescu Delafras (1999). A semnat, alături de Octav Păun, volumele Folclor din Dâmboviţa (1981), Legende populare româneşti (1983) și
Basme, cântece bătrâneşti şi doine (1989) și a colaborat la numeroase volume colective și studii pe teme etnologie, folclor și istoria artei.
Oamenilor „mari” le trebuie mereu povești ca să creadă în a fost odată, în eternul sâmbure de adevăr și tot ce se țese-n jurul lui. Documentele expuse, care fac parte din arhiva Muzeului Național al Literaturii Române, reprezintă un circuit înspre și dinspre copilărie, o punere în context a vieții hrănite din imaginatie, în definitiv un tur al fiecăruia/ fiecăreia dintre noi pentru a fi din nou un Făt-Frumos ori o Ileană Cosânzeană.
Mihaela Stanciu,
muzeograf
joi, 8 noiembrie // ora 18.30 //
VERNISAJUL EXPOZIȚIEI
„Ipostaze ale nemuririi în3 basme românești”
Prezintă:
Aurelia Mocanu, critic de artă,
Anca Boeriu, profesor UNARTE,
Matei Martin, jurnalist
sâmbătă, 10 noiembrie // ora 11.00 //
ATELIER DE DESEN
cu elevi ai Școlii de Arte nr. 3,
coordonați de prof. Florina-Ștefana Niță
miercuri, 14 noiembrie // ora 18.00 //
FILM: De-aș fi... Harap Alb, regia: Ion Popescu-Gopo
proiecție urmată de discuții cu
criticii de film Mihai Fulger și Anca Grădinariu
joi, 15 noiembrie // ora 19.00 //
PREZENTAREA EXPOZIȚIEI
elevilor participanți la atelierul de desen
miercuri, 21 noiembrie // ora 19.00 //
FILM: Tinerețe fără bătrânețe, regia: Elisabeta Bostan
proiecție precedată de discuții cu
criticii de film Mihai Fulger și Anca Grădinariu
vineri, 23 noiembrie // ora 18.00 //
CONFERINȚĂ: Versiuni ale unei teme mitice: nemurirea
susținută de prof. Silviu Angelescu
8–25 noiembrie //
EXPOZIȚIE DE VOLUME
cu basme românești, manuscrise și desene
din arhiva MNLR